Urodziny to wyjątkowy dzień dla każdego człowieka. Niestety nie każdy ma zdolności pieczenia. Mimo to własnoręczne przygotowanie tortu jest nie tylko ekonomiczne, ale również jest świetną rozrywką. W jaki sposób należy przygotować tort, aby był pyszny i zachwycił wszystkich uczestników przyjęcia?
Przepis na urodzinowy tort cappuccino!
Składniki:
Spód
- 2 jajka,
- 100 g masła,
- 180 g mąki,
- 170 g cukru,
- 100 ml mleka,
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia.
Krem
- 170 g cukru pudru lub cukru do wypieków,
- 4 żółtka,
- 500 g serka mascarpone,
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 2 łyżki żelatyny w proszku,
- 100 ml wody,
- 400 ml śmietanki 30% lub 36%,
- 3 łyżeczki Amaretto (opcjonalnie).
Dodatki
- 4 łyżki kakao.
Sposób przygotowania:
Piekarnik włączyć i rozgrzać do temperatury 170 stopni C. Formę o średnicy 22 cm wysmarować masłem. Rozpuścić na patelni masło i ostudzić. Jajka ubić z cukrem Miksować do czasu, aż masa będzie puszysta, a cukier dokładnie się rozpuści. Przesiać mąkę wraz z cukrem do ubitej masy. Delikatnie mieszać, po czym wlewać mleko wraz z roztopionym masłem. Przelać do przygotowanej wcześniej formy. Włożyć do piekarnika. Piec około 30 minut na dole piekarnika, aż góra trochę się zarumieni.
Po wyciągnięciu i ostygnięciu przeciąć biszkopt na 3 płaskie blaty. W misce należy ubić żółtka wraz z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. W osobnym rondlu wymieszać kawę z wodą i dodać żelatynę, po czym podgrzać na małym ogniu. Dodawać likier. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do masy z serkiem mascarpone. Formę do piszczenia przykryć papierem do pieczenia i położyć pierwszy blat. Nasączyć go kawą i dodać część kremu. Dokładnie zapiąć obręcz formy. Czynność powtórzyć z pozostałymi blatami. Na górze powinna znajdować się warstwa kremu mascarpone. Ozdobić przesianym przez sito kakao.
Błędy podczas pieczenia tortów
Podczas pieczenia tortu należy pamiętać o dokładnym odmierzeniu składników. W tym celu warto użyć wagi kuchennej. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Dodatkowo należy pamiętać również o przesiewaniu mąki oraz o niekrojeniu deseru zaraz po jego przygotowaniu.
Szybsza alternatywa? Zajrzyj na http://cukiernia-strzalkowski.pl/